ВИХРОВИ ИНДУКЦИОННИ КОТЛИ

ВИХРОВИ ИНДУКЦИОННИ КОТЛИ „ВИН“


Индукционните котли се използват в системите на отопление в промишлени, жилищни сгради и помещения, а също така и за тяхното осигуряване с топла вода, с помощта на топло обменно устройство.

Индукционният котел се използва както при постоянен режим на нагряване, така и при необходимост, в кратковременен режим. Външната среда – не е пожарна и взривоопасна.

Принцип на действие на индукционните котли и нагреватели


Индукционният котел е електромагнитно устройство за нагряване, използващо топло обменно устройство, изпълнено под формата на цилиндър, магнитопровод, а също и от първични бобини и топлообменник във вид на цилиндрична тръба.

Параметрите на индукционната бобина, сърцевината на магнитопровода и топлообменника са разчетени по такъв начин, че да се осигурява работа на апарата в продължителен режим без опасност от прегряване. Срока на работа на нагревателя се определя от срока на издръжливост на изолацията на намотаните жици на бобината и качеството на заваръчните шевове на топло обменното устройство. Това практически са две – три десетилетия. Всичко е много просто: около всяка бобина по която тече променлив ток се образува променливо магнитно поле /закона на Гаус,- докато в бобината няма ток, парчето желязо е неподвижно. Ако в това поле се постави електропроводим материал, то в него се възбужда индукционен ток /токове на Фуко/, които започват да нагряват този електропроводим материал. Ако този материал е и феромагнитен, то постоянното пренамагнитване води и до съществено нагряване.

Конструктивните размери, формата на индуктора и тръбите са подбрани така, че енергията, отделяща се около индуктора, за сметка на възникващите вихрови токове и енергия от пренамагнитването на тези тръби са приблизително равни. Това прави импеданса на индуктора на котела практически активен, повишавайки косинус фи.

Накратко и по-ясно казано- индуктивността нагрява топлоносителя и няма необходимост от използването на електроди – най-ненадеждните елементи на всички електрически котли.

Индукционен и електроден котел

Индукционен и електроден котел

Температурата на нагряването на спиралите на електродните котли е 7500 С, което ги прави пожароопасни. Ресурса на електродните нагреватели е около 9000 часа, а при повишена твърдост на водата и накипообразуване на електродите с дебелина 0,50 мм., срокът му на експлоатация се намалява 10 пъти и като следствие на това КПД се понижава до 40-50%.
В отоплителните и водонагревател ни индукционни котли при загряване на водата до 1150 по Целзий – температурата на индуктора не надвишава 140градуса. Освен това, променливото магнитно поле на индуктора не образува калциеви и магнезиеви катиони /това са накип образуващите елементи/ които образуват накип на повърхността на топлообменника на индуктора. Изхождайки от всичко горе написано, вихровия индукционен нагревател, през всичкото време на работа, не понижава своето КПД, като достига до КПД равно на 98%. Като топлоносител може да се използва всякаква течност: вода, антифриз, масло, глицерин и др. Топлоносителя се сменя 1 път за 10 години. При производството на индукционните котли се използват само най-висококачествени материали и комплектуващи
Работният ресурс на такъв индукционен електрически котел е над 30 години.
Монтажът му не е по-сложен от монтажа на класическите електрически котли.

Общи технически характеристики на вихровия индукционен нагревател


Вид на топлоносителя – вода или други топлоносители използвани за отопление на сградите.

 • температура на топлоносителя: до +950 С
 • максимално допустимо налягане в системата на отоплението: 0,3 Мра
 • топлинна мощност на котела на 1 Квт електрическа мощност, > 850 Ккал.
 • мощността линия е 3-70 Квт
  • напрежение на електрозахранването, В, честота на тока, Хц- 220-380/50
  • Степен на защита на индукционната бобина- IP 54

Има два варианта на комплектуване

В щатната комплектация влиза:

 • вихров индукционен нагревател
 • група по безопасност на котела
 • шкаф на управление на котела
 • паспорт (ръководство по експлоатация)
 • термо датчик за контрол на температурата с паспорт и ръководство по експлоатация

Към ВИП комплектацията се прибавя:

 • циркулационна помпа
 • сферични кранове за обвързване на котела
 • филтър към системата (за отделяне на замърсяванията)
 • датчик на потока

ПРИНЦИПНИ СХЕМИ ЗА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА С ИНДУКЦИОННИ КОТЛИ

Важно!
Котлите ВИН се доставят по предварителна поръчка в рамките на 30 работни дни с авансово плащане 50%.

Comments are closed